1.  Parijs en ons milieu in expositie van Marc Chagall

 
 • Wat is de kleur van uitdroging, of van zinderende hitte?
   
 • Wat is de kleur van nieuw maken, of opnieuw beginnen?
   
 • Wat is de kleur van moederzorg?
   
 • Wat als Parijs grijs is, en je wilt het de kleuren terug geven van vóór de oorlog, hoe schilder je de ziel terug in een stad? 

  De kunstenaar Marc Chagall
  (1887-1985) liet zich inspireren door de kleur van gevoel. De gevoelens hebben in zijn schilderijen vaak een eigen personage, beeldmerk, zouden we het nu noemen, of icoontje. Dieren, faunen, of ballerina’s zijn de herinneringen aan gevoelens die hij overal kon plaatsen. Picasso beschouwde hem als de laatste kunstenaar die begreep wat kleur was. 

  Deze eeuw realiseren we ons wat het milieu is, en dat het reageert. Door de reizen die Chagall in zijn leven maakte, heeft hij de impressie die klimaat en sfeer op hem maakte reeds opgetekend.  


  De expositie in de ronde ruimte van het Gereformeerde kerkje aan de Steenbergseweg past perfect bij Chagalls voorstudies van zijn plafondbeschildering van de koepel van de Opéra Garnier in Parijs. De litho’s van Ruben en Chagalls weergave van de schepping vormen het weldadige contrast op beelden van uitdroging en wanhoop bij de weggejaagde Hagar, die als moeder met een kind in de woestijn op zichzelf terug geworpen is. Beelden van reflectie op het nu!

  Ds. Pieter van der Woel 

   
                                                     
                                                                                                   

 
terug