Oplossing en herstel

Wat nu? Wat is er aan de hand? Waarom gaat het lieren zo zwaar? Met een kapotte lier kun je de lamp nooit laten zakken. Uitgezocht moet worden waarom het zo zwaar ging en er moet een nieuwe lier komen en graag een elektrische want dat is makkelijker, lichter dan handkracht.
De vragen; Waarom gaat het zo zwaar, hoeveel kilo weegt de kroonluchter en waar halen we elektriciteit vandaan?

Bas is gestart met de aanleg van een stopcontact en het fatsoeneren van de elektrische bedrading boven in de kerk.
Ook heeft Bas een berekening gemaakt om het gewicht van de kroonluchter te bepalen want niemand kon vertellen wat het gewicht was en ook het archief  (Piet van der Schoor) gaf geen uitsluitsel. Bas komt tot de conclusie dat de nieuwe lier 750 tot 1000 Kg moet kunnen hebben inclusief veiligheidsmarge en legt dit voor aan de woensdagmorgenploeg en Ad Breure.
Na een akkoord regelt Ad in overleg toch een handlier want een elektrische lier is te duur in verhouding tot die enkele keer dat de kroonluchter zou moeten zakken voor lampvervanging.
Maar hoe kon het nu gebeuren dat we de oude lier hebben stuk gedraaid. Er zit iets niet goed! Na grondig onderzoek blijkt dat de staalkabel zich vast trekt in de houten balk waar de lierdraad doorheen loopt. Dit wordt veroorzaakt doordat de lierdraad te schuin naar het hijsoog van de lamp liep. In juni regelt Herman een adres voor een buis welke in het gat wordt geplaatst. De hijsdraad kan niet meer in de houten balk trekken hoopten we.

Helaas, bij de eerste trekpoging na de vakantie (september) trok de draad de buis stuk. Een dikwandige stalen buis moet er geplaatst worden in plaats van een aluminium buis. Ad regelt die. Na plaatsing werd de hijsdraad met een harpsluiting weer aan het oog bevestigd.

    
terug